Tee itse kaunein kesäneule + ohjevinkit

Kesän helpot ja kauniit kesäneuleet Nyt meni hermo. Nimittäin ainaisiin villasukkiin. En neulo sukkia enää ikinä (lue: vasta syksyllä). Aluksi hullaannuin ihaniin huivimalleihin, mikäpä sen parempaa aikaa neuloa isoa huivia kuin kesä! Salakavalasti eksyin etsimään myös neulottujen kesäpaitojen ohjeita, ja löytyihin niitä.

Tässä pieni kooste löytämistäni kivoista kesäpaitaohjeista. Osa on saatavilla ilmaiseksi, osa maksullisia. Kaikissa kuitenkin hyvä perusmalli jota voi maustaa itse vaikka raidoilla tai lisäämällä pintaneuletta. Myös pitkähihaisen mallin muuttaminen lyhythihaiseksi muuttaa ilmetta kummasti!

White Sand by DROPS Design

Kuva Drops Design

Tämä ihana neulepaita on malliltaan täydellinen. Voin jo kuvitella itselleni tuon neuleen, pehmoisen, lämpimän ja hyvin istuvan.

Ohje löytyy ilmaiseksi Dropsin sivuilta, klikkaa tästä. Ohjeessa lankana on käytetty alpakkaa ja silkki-mohairia yhdessä, mutta kesäneuleeksi riittäisi pehmeä merseroimaton puuvilla, kuten tämä Katia Cotton 100 % 


on the beach by Isabell Kraemer


Kuva Ravelrysta
http://www.ravelry.com/patterns/library/on-the-beach-6

Tämä ihana, Isabell Kraemerin suunnittelema v-aukkoinen kesäneule on kuin tehty rentoon ja huolettomaan kesätyyliin. Ohje on ilmainen Ravelryssä, klikkaa tästä ohjeeseen.

Tämä on itsellä juuri puikoilla ja nettiä selatessa malli oli saanut paljon kehuja ja paidan neuloneita löytyy jopa Japania myöten.

Langaksi valitsin itse Katia Lino 100 % -pellavalangan. Puuvillan ystävä voisi valita vaihtoehdoksi esim. Catanian, merseroidun puuvillan josta löytyy hurjan paljon värivaihtoehtoja. Myös puuvilla-bambu-sekotteinen Bamboo Cotton sopii tähän malliin ihanasti.

Isohkoilla puikoilla työ sujuu näppärästi ja ahkera kutoja saa paidan päälle alle viikossa.

il grande favorito by Isabell Kraemer


il grande favorito, oma, ihana kesäneule


Tämä malli sopii varmasti kaikille, joka tilanteeseen ja on vielä helppo tehdä! Mitä muuta sitä neuleelta tarvitaankaan?

Neuleohje löytyy Ravelrystä, klikkaa tästä. Ohje on maksullinen, mutta ostettuasi ohjeen, saat sen tallennettua vaikka koneellesi ja voit neuloa siitä useamman paidan. Yhden kesäksi, toisen syksyksi ja talveksi villainen tai alpakkainen versio. Tämäkin malli neulotaan paksulla, koon 6 puikoilla, joten valmista tulee vauhdikkaasti. Malli neulotaan ylhäältä alas ilman saumoja, joten vältyt ärsyttävältä saumojen ompelemiselta.

Suosittelen tätä mallia lämpimästi! <3

Itse käytin lankana Cataniaa sekä Kid Silkiä. Kokoon 44 kului 6 kerää 50 g Catania-puuvillaa sekä 4 kerää 25 g Kid Silk -kerää.
Talviversion voitkin tehdä sitten vaikka alpakasta...


North Fork by Melissa Schaschwary

Kuva Ravelrystä:
http://www.ravelry.com/patterns/library/north-fork
Kuva Ravelrysta:
 http://www.ravelry.com/patterns/library/north-fork


Kesäisen,  lyhythihaisen neuleen ystävälle tämä isoilla puikoilla neulottava paita on nopea ja monikäyttöinen. Maksullinen ohje löytyy Ravelrystä, klikkaa ohjeeseen tästä.

Leikittele rohkeasti raidoilla, neulo lyhyillä tai pitkillä hihoilla. Langaksi tähän sopii erityisen hyvin paksu nauhapuuvilla, Katia Tahiti. Tämän neuleen neulot ehkä jopa päivässä.

Tämä taitaa päätyä myös omille puikoilleni, kunhan saan edellisen pellavapaidan neulottua.


Linum Tee by Bristol IvyKuva Ravelry:
http://www.ravelry.com/patterns/library/linum-tee

Tämä upea, lyhythihainen neulepaita sopii vaikka rennompiin kesäjuhliin. Upea, herkkä mutta malliltaan klassinen ja yksinkertainen. Malli sopii varmasti monelle eri vartalotyypille, on nopea ja helppo myös neuloa.

Ohje löytyy myös Ravelrystä, klikkaa ohjeeseen tästä.
Langaksi käyttäisin ehdottomasti jo aiemmin mainitsemaani pellavaa, Katia Linoa  tai kauniisti kiiltävää puuvillasekoitetta, Katia Brisaa.


Materiaalit

Kesän materiaaleissa vilisee materiaaleina pellava ja puuvilla. Panosta laadukkaisiin lankoihin ja hyviin välineisiin, neulontakokemus nousee heti uudelle tasolle. Hyvistä materiaaleista valmistettu vaate kestää myös käyttöä ja pysyy kuosissaan pitkään. Itse tekemällä tiedät myös, mistä sinun vaatteesi valmistetaan ja ennen kaikkea, kuka sinun vaatteesi valmistaa.

Monet ohjeet vaikuttavat aluksi vaikeaselkoisilta ja sekavilta. Lue ohjetta kuitenkin osio kerrallaan, asiat selkeytyvät paremmin kun käsissäsi on puikot ja lankaa, ja olet juuri siinä kohdassa menossa. Myös Google auttaa sinua tiukan paikan tullen. Mikäli vastaasi tulee outo termi, tai jokin englannin kielinen sana ei aukea, kopio sana/lyhenne Googleen ja parhaassa tapauksessa löydät Youtube-linkin, jossa sinulle näytettään videolla, miten esim. jokin kavennus tai lyhennetty kerros tehdään. Älä säikähdä uusia termejä, vaan sukella ennakkoluulottomasti kohti uusia oppeja.


HOX! 

Aina kun aloitat uutta neuletyötä, tarkista neuletiheys!
Ohjeessa ilmoitetaan valmiin työn tiheys (eng. gauge), esim 14 silmukkaa per 10 cm. 
Tee testitilkku. Neulo 20 silmukkaa ohjeen mukaista neuletta, sileä neule/st st, stockinette/stocking  stitch,  aina oikein/garter stitch ohjeen mukaisella puikkokoolla. 

Mittaa tilkusta 10 cm pätkä ja laske silmukat. Mikäli silmukoita on liian vähän verrattuna ohjeen tiheyteen, pienennä puikkokokoa ja kokeile uudelleen. Silmukkamäärän ollessa liian suuri, kokeile paksumpia puikkoja. 


Ohjeissa tarvittavia lyhenteitä:

k / knit = neulo oikein
p / purl = neulo nurin
m1r / make one right = tee oikealle kääntyvä lisäys
m1l / make one left = tee vasemmalle kääntyvä lisäys
pm / plase marker = aseta silmukkamerkki
sm / slip marker = siirrä silmukkamerkki
yo / yarn over = langankierto

Lisää suomi-englanti käsityösanastoa esim. Koukuttamon sivuilta.

Kommentit

Suositut tekstit