Kaunista kuteillla, trikookuteet vs. ontelokuteet

Suomeen on iskenyt varsinainen kudevillitys! Sitä on jatkunut jo pian 10 vuotta, eikä loppua ole näkyvissä.

Halvinta kudetta metsästetään kissojen ja koirien kanssa ja ohjeita jaetaan Facebook-ryhmissä.

Lankakaupalle saapuu viikoittain ihmisiä, jotka ovat traumatisoituneet aikoinaan koulun käsitöistä ja sen koommin ei ole tullut koukkuun tai puikkoihin koskettua. Kuteen virkkaaminen on ollut helppo ja näppärä tie karkoittamaan kauhun tunteet koulukäsitöistä. Paksusta kuteesta tulee nopeasti valmista, virkattu kori tai matto on kaunis ja käytännöllinen kodin sisustuselementti.


Lankasatamasta löytyy kuteita vähän joka lähtöön. Suurimman osan hyllytilasta vielä trikookuteet.


Trikookude
 

Trikookude on tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalia. Sitä on käytetty pitkään mattojen kutomisessa ja sitä on sekoitettu itse revittyyn räsyyn. Nykyään myös virkkaajat ovat löytäneet tämän materiaalin ja siitä saakin edullisesti tehtyä itselle mattoja, virkkaamalla tai kangaspuissa.

Vaatetehtailla jää vääjäämättä ylimääräistä kangasta kaavojen leikkaamisen jälkeen. Tämä "jämä" on käsityöläisten aarre, se leikataan kuteeksi ja vyyhditetään. Trikookuteen normaaleihin ominaisuuksiin kuuluu paksuusvaihtelut ja solmut. Myös materiaali voi vaihdellä, pääsääntöisesti kuteet ovat kuitenkin joustavaa trikoota.Tänne lanka- ja kudekauppoihin nämä kuteet tulevat isoissa, monen sadan kilon painoisissa paaleissa. Se, mitä värejä paalista lopulta paljastuu, on usein kauppiaallekin yllätys. Nyt jos olet miettinyt, miksei samaa väriä saa aina vaan lisää, johtuu juuri tästä. Paalissa olevat värit kannetaan hyllyyn, seuraavan paalin sisältö on jälleen yllätys. Tästä johtuu myös kuteiden edullinen hinta.

Tässä paalissa oli kuteita n. 400 kg


 Koska kuteita tulee usein iso läjä kerralla (viimeksi viime viikolla, yhteensä n. 1000 kg) jokaista vyyhtiä ei keretä käymään perusteellisesti läpi. Hyllyttämisvaiheessa seasta poimitaan värivirheelliset sekä selkeästi epätasalaatuiset vyyhdit alekoriin ja myydään II-laatuna edullisesti. Lopullinen laatu ja solmujen määrä selviää yleensä vasta kerimisvaiheessa, joten kärsivällisyyttä kuteiden kanssa toimiminen vaatii.

Lankasatamasta löytyy kuteita alk. 3 € / kg

 Luonnonvalkoista kudetta ei löydy paaleista, joten se tilataan erikseen. Säkki painaa 20 - 30 kiloa, sisältöä ei ole vyyhditty valmiiksi, joten kauppias kerii asiakkaalle kuteen valmiiksi 1 kg palleroiksi. Samoin musta ja valkaistu valkoinen pitää tilata erikseen, siksi niiden hinta on vähän korkeampi kuin värillisten vyyhtikuteiden.Valmiiksi kerityt kudekerät ikkunalaudalla
Tästä säkistä ne pienet kilon pallerot keritään. 


Lankasataman kivijalkakauppa sijaitsee vanhassa, 1800-luvulla rakennetussa talossa, jonka sisääntulossa on muutama porras. Kuteet pitääkin kantaa sylissä yksitellen sisään, paaleja ei saada rullattua suoraan sisään. Kantaminen onnistui hyvin, mutta selkä sanoi lopulta poks. Siitä syystä kuteet ovat hyllyssä ja hyllyn vieressä, väreittäin lajiteltuina. Hyllystä ne löytävät paikkansa heti, kun olo on vähän vetreämpi. 

Värejä löytyykin sitten joka lähtöön! Trikookuteita kaupalla on n. 1500 kg! Värilliset vyyhtikuteet maksavat 6 € / kg.

Ja kun valitsee ne kaikkein ihanimmat värit ja tekee mattoa kangaspuissa tunteella, saa pelkästään iloisia mattoja!Tämä matto on juuri kangaspuissa valmistumassa. Tätä mattoa tekee aina hyvällä tuulella. 
Trikookuteet päästävät väriä, kuten juuri ostamasi vaatteet, joten muista pitää vaaleat ja kirkkaat värit erillään tai pese kuteet ennen käyttöä. Kuteet kestävät 40 asteen hienopesun.


Eko-ontelokude

Toisin kuin trikookude, ontelokuteet neulotaan koneellisesti onteloksi. Näin ollen lopputulos on tasalaatuista ja solmutonta. Ontelokuteet kestävät myös konepesun 40 asteessa.


Ontelokuteissakin löytyy värejä, mistä valita


Ontelokuteita käytetään pääasiassa virkkauksessa mutta ne soveltuvat mainiosti myös kudontaan! Hyviä virkkausohjeita mattoihin ja koreihin löytyy Lankavan sivuilta, sieltä löytyy myös matonkudontaa ideoita ja vinkkejä! 

Ontelokude on aloittelijalle aina varmempi vaihtoehto. Vaikka hinta on trikookudetta korkeampi, ei tarvitse tuskastella solmujen ja paksuusvaihteluiden kanssa. 

Tämä matto on virkattu Molla Millsin Virkkuri-kirjan ohjeella. 
Koreja voi tehdä eri kokoisia, värisiä, kahvoilla tai ilman. Ne helpottavat arkea olohuoneessa lankakorina, eteisessä keräämässä pöydällä lojuvat avaimet ja lompakot, lastenhuoneen lelut pysyvät nätisti järjestyksessä ja vaatekaapin hallittu kaaos on kauniisti taltutettu parilla sisustuskorilla. Virkkuukoukun valinta on aina paljon käsialakysymys. Ontelokuteille sopii hyvin koko 8 - 10, riippuen tehtävästä työstä sekä käsialasta. Itse virkkaan korit 8 tai 9 koon koukulla, matot koolla 10. Trikookuteissa koukku tulee valita kunkin vyyhdin vahvuuden mukaan. Itse suosin kudevirkkauksessa metallista virkkuukoukkua, joka ei takuulla katkea tiukankaan paikan tullen. 
Lankasataman kuteita on parhaiten saatavilla paikan päältä, Hangosta. Niitä voi myös tilata verkkokaupasta, jossa on edullisesti valmiita värilajitelmia, yksittäisiä värejä tai voit tilata kuteita myös sävyittäin. Mikäli verkkokaupasta ei löydy haluamaasi väriä, voit olla yhteydessä myös suoraan myymälään, yhteystiedot löydät suoraan Lankasataman verkkosivuilta http://www.lankasatama.fi/

Valikoimista löytyy myös kattava määrä kalalankaa, mikäli tarvitset esim. loimilankaa kudontaan.

Kudetilaukset toimitetaan joko edullisella Matkahuollon paketilla tai Postipakettina. 


Vinkki! Kokeile neuloa kuteista paksuilla puikoilla itsellesi torkkupeitto, tyynynpäällinen tai virkkaa vaikka jättipehmolelu! Älä kangistu kaavoihin, kokeile rohkeasti uusia ideoita. 
Suositut tekstit