Arjen ihastuttajat, villasukat

Mitä olisikaan vilukissan arki ilman villasukkia? 

Makkarin lattialta löytyy ainakin parit yösukat, olohuoneesta tai eteisestä kotivillasukat, kenkiin vähän ohuempaa lämmikettä ja jos lähdetään kyläreissulle, niin reissuvillaskit pitää ehdottomasti olla! Osalla on myös pyhäsukat erikseen, vähän hienommat, totta kai.

Rennosti villasukissa
Suomalaisten puikoilla syntyy mitä upeampia villasukkia. Sen paljastaa lukuisat blogit, ohjesivustot ja Facebook-ryhmät. Ei ole harvinaista törmätä kuvaan, jossa lukee "Pitihän minunkin kokeilla, tässä elämäni ensimmäiset villasukat" ja kuvassa koreilee mitä hienoimmat kirjoneulepolvisukat pitseillä, ruusukoristeilla ja monimutkaisilla kukkakuvioilla. Huh, taitoa, ideaa ja kärsivällisyyttä löytyy tästä joukosta!


Sukkalangat

Omilta puikoiltani putoilee paljon aika perus villasukkaa. Perinteistä resoria enää harvoin teen, mutta tietyt tavat ovat selkeästi pinttyneet kun haluaa rentoutua kutimen äärellä eikä miettiä sen suurempia. Onneksi nykyajan langoissa väriskaalaa lötyy ja moneen lankaan pelkkä perusmalli on se kaikkein paras. Hyvä erimerkki tästä on esim. Mellanraggin kukkakuviolanka.

Mellanraggi, vaaleanpunainen
tai Regian Arne&Carlos-sarjan sukkalangat: 

Regia, Arne&Carlos -sarjan 6-säikeinen sukkalanka
Näihin sukkiin turha kuvion kikkailu on hukkaan heitettyä aikaa, kuvio tulee kauneimmin esiin sileässä pinnassa. Näihin kauniisiin kuviolankoihin riittää lyhyt resori sukan varteen. Voit kokeilla myös 1 oikein, 1 nurin resoria, lisävivahteen saat neulomalla oikean silmukan aina takareunasta. 

1 o, 1 n -resori, oikea silmukka neulottu takareunasta


Eipä nuo perusvillasukat normaalilla 2 oikein, 2 nurin -resorillakaan näytä hassummalta, kun lankana on liukuvärjättyä Step 6. 

Perusvillasukat, lankana Step 6

Villasukkamallit

Piirakka-sukka 

Ihania malleja yksivärisille langoille löytyy vaikka millä mitalla. 
Yksi kestosuosikeistani on pitkään ollut Piirakka. 

Ensimmäiset Piirakka-sukat sain ex-anopilta aikoinaan lahjaksi. Tuolloin olin vielä satunnainen sukan neuloja ja malli näytti todella vaikuttavalta (ja vaikealta!!). Vuosien ajan vaalin valkoisia Piirakka-sukkiani kunnes tuli päivä, jolloin pohja kului lopullisesti puhki. Samaan aikaan Facebookissa joku aloitteleva neuloja hehkutteli juuri valmistuneita Piirakka-sukkiaan ja kehui mallia todella helpoksi. Tuumasta toimeen, jos hänkin aloittelijana osaa, niin osaan minäkin! 

Voin suositella mallia lämpimästi kun resorivartinen perussukka alkaa kyllästyttää. Piirakka-sukan kuvio on loogisesti toistuva joka jää helposti mieleen. Langaksi kannattaa valita paksu, 8-säikeinen sukkalanka, jottei koon kanssa tule yllätyksiä. 

Kuvio koostuu oikeista ja nurjista silmukoista, kavennuksista ja langankierroista. Malli on vanha, mutta sen löydät ainakin Novitan ohjesivulta.  Langaksi suosittelen lämpimästi Teetee Sallaa, tarvitset sitä 3 kerää kuvan Piirakkasukkiin, kokoon 39. 

Piirakka-sukat


Lankana Teetee Salla, menekki 39 kokoon 3 kerää

Soulmates

Soulmates-malli oli sellainen, jonka kiemuroisiin kuvioihin rakastuin ensi näkemältä. Kesti kuitenkin aika pitkään, ennen kuin kerkesin tarrata Soulmates-haasteeseen ja laittaa työn aluille. 

Mallikerta vaatii alkuun hieman tarkkaavaisuutta ja ohjeen seuraamista, mutta 10 kerroksen mittainen mallikerta noudattaa tiettyä rytmiä eikä alkukankeuksien jälkeen vaadi jatkuvaa ohjeen seuraamista. 

Malli on tuotteliaan villasukkatehtailijan, Niina Laitisen käsialaa ja malli löytyy Ravelrystä  hintaan 1,90 € mutta suosittelen ostamaan samalta sivulta Sukkakalenteri 2016 3,50 € josta Soulmates-mallin lisäksi löytyy 11 muuta kaunista sukkamallia kokeiltavaksi. Lankana käytiin Teetee Pallasta, menekki näihin sukkiin 2 kerää. 

Vaikka malli on äärimmäisen kaunis, se ei jostain syystä päässyt suosikkilistalleni. Syytä en osaa sanoa, liekö väärä kuun kierto tai väärän värinen paita päällä. Ehkä pölyn täytyy hieman laskeutua, niin malli on jälleen puikoilla. 

Soulmates-sukat
Lankana Teetee Pallas, menekki 2 kerää


So sweet socks

So sweet socks -malli löytyy myös Niina Laitisen Sukkakalenteri 2016:sta. Malli löytyi tehdessäni Soulmatesia ja langaksi valikoitui iki-ihana Step 6 . So sweet socks on myös helppo malli, jossa toistuu langankierrot, kavennukset sekä oikeat silmukat. Malli oli niin hauska, että tulee varmasti tehtyä useamminkin ja malli sopii mielestäni oikein hyvin sekä yksiväriselle- että liukuvärjätylle langalle. 


So sweet socks
Lankana Step 6, Irish Rainbow Colors 3


I heart you

Jos kerran Sukkakalenterin ostaa täynnä ihania ohjeita, niin kaikkia suosikkeja pitää kokeilla. Tämä malli löytyy myös sieltä. I heart you -malli on ehkä näistä Sukkakalenterin sukista helpoin, mutta silti kaunis. 

Kuvio muodostuu tämäkin langankierroista kavennuksista sekä oikeista silmukoista ja kuvio jää heti mieleen. Jännää tässä mallissa on sen käänteisesti vahvistettu kantapää, joka oli ainakin minulle uusi tuttavuus. Siitä huolimatta, todella helppo tehdä. 

Näissä sukissa käytin lankana Teetee Sallaa ja värinä turkoosi. Ennen kuin nämä sukat putosi lopullisesti puikoilta, ilmoittautui uusi omistaja neulontapiirissä, huumaantuneena ihanasta väristä ja mallista. Ehkä se kertoo jo mallin houkuttelevuudesta ja värin ja langan kauniista yhdistelmästä.  


I heart you -sukka
Lankana Teetee Salla

Sukkatunnelmia lankakaupalta

Uusien lankojen saapuessa myymälään, asiakkaat toivovat näkevänsä mallikappaleesta liukuvärjätyn langan kuviot. Joskus käy tuuri ja lankojen seasta löytyy tehdastekoiset mallisukat, mutta usein teen ne itse. Alla kuvia myymälästä löytyvistä mallisukista ja langoista. 


Lankana Regia 6-säikeinen, malli Lankasataman blogissaStep Flower Rainbow, matalavartinen nilkkasukka

Step 6, Irish Rainbow Colors 3

Teetee Pallas, sekoitettu mustaa ja mustaharmaata liukuvärjättyä lankaa

Nauttikaa neulomisesta ja ihanista langoista! Seuraavaksi taidan laitella puikoille valkoista Red Heartin Crazy Woolia, teen siitä resorin ja kantapään ja varren neulon Regian Arne&Carloksen kirjoneuletyylisellä langalla.
Suositut tekstit