Mikä superwash? Mikä EXP?

Lankakerien vyötteitä lueskellessa, törmää jatkuvasti sanoihin superwash, uusi villa (ren ull/ny ull), merinovilla. Mitä nämä tarkoittavat ja miten ne vaikuttavat ostamaani lankaan?


Lankakerän vyötteessä on paljon tärkeää tietoa, jotka vaikuttavat neulomisen lopputulokseen, ohjaavat puikkojen valinnassa ja pesulämpötilasta sekä kertovat, millaisesta materiaalista lanka on valmistettu. 


Yllä oleva vyöte on Austermannin Step 6 -sukkalangasta. Heti ensimmäisenä vyötteessä sanotaan, että materiaalina on 75 % virgin wool ja perässä lukee vielä superwash. Mitä tämä tarkoittaa?


Virgin wool, suomeksi uusi villa. 

Uusi villa saadaan lampaasta, joka keritään ensimmäistä kertaa. Silloin lampaasta saadaan pehmeämpää ja parempaa villaa. Ja kun asiaa miettii, tajuaa, että kyseessä tosiaan on hieman arvokkaampi materiaali. Lampaan voi keriä ensimmäistä kertaa vain yhden ainoan kerran. 


Entäpä sitten tämä superwash? 

Superwash-käsittely villalangasta tarkoittaa sitä, että se on käsitelty niin, että se kestää konepesun kutistumatta. Superwash-käsittely tekee langasta myös sileämmän kuin pelkkä normaali villalanka. Tähän termiin törmäät lähes poikkeuksetta kaikissa sukkalangoissa. Myös Gründlin Hot Socks Samba -sukkalangassa mainitaan sanat Virgin wool, uusi villa. 


Uudessa merinovilla/bambu-sukkalangassa puhutaan merino superwashista.

Mikä ihmeen merinovilla? 

Villa kuin villa, se kutittaa, haisee lampaalta kun se kastuu ja mieleen tulee lapsuusajan pakolliset villahousut, joita et olisi halunnut pitää. 

Merinovilla on eri asia kuin tavallinen villa, jota etenkin me suomalaiset olemme tottuneet käyttämään. 

Merinovilla tulee merinolampaista, joista suurin osa elää Australian ja Uuden Seelannin vuoristoalueilla. Merinolammas tuottaa villaa 4,2 - 4,5 kiloa vuodessa. Koska merinolammas kasvattaa vain pelkkää alusvillaa, on se erityisen suosittua.  Merinovillan ominaisuuksiin kuuluukin erityinen pehmeys, kiilto ja hyvä hengittävyys. Se on kestävää, hyvin joustavaa ja pehmeää ihoa vasten. Pehmeys johtuu merinovillan kuidusta joka on paljon hienompaa kuin tavallinen villa. 
Merinovillasta valmistetut tuotteet ovat aina kalliimpia, mutta takuulla laadukkaita. 

Tavallinen villa, etenkin suomenlampaan villa, on myös laadukas ja monikäyttöinen villa. Jos merinolammas saa n. 1 poikasen, niin suomenlammas voi synnyttää jopa kolmosia tai nelosia. Suomenlammas keritään n. 2 kertaa vuodessa ja villan laatuun vaikuttaa mm. lampaan elinympäristö, ikä, ruokavalio ja  keritsemisen ajankohta. Lampaan eri kohdista keritty villa on myös erilaista, lavan alueen villa on paljon hienompaa kuin esimerkiksi reisien kohdalta keritty villa. 

Suomenlampaan villa on laadukasta ja ominaisuuksiltaan helposti huopuvaa. Suurin osa Suomessa käytettävästä villasta tulee kuitenkin ulkomailta, jostain luin, että suomalaisen lampaan villan osuus olisi vain 7 %. 


Lankaominaisuuksien lisäksi vyötteistä löytyy myös muuta tärkeää tietoa. 

Saksalaisen Austermannin valmistamissa Step-langoissa on EXP-merkintä. 

EXP tarkoittaa pähkinänkuoressa, että langan valmistamisessa on käytetty vähemmän kemikaaleja. 

EXP-käsittely korvaa kokonaan superwash-käsittelyn, jolloin klooria ei enää käytetä, lisäksi käsittely säästää vettä sekä vähentää muiden kemikaalien käyttöä prosessissa. Käsittely mahdollistaa langan rumpukuivauksen sekä vähentää nyppyjen syntymistä. 
 


Mikäli haluat tietää enemmän EXP-käsittelystä, klikkaa tästä sekä englanniksi tästä.
Mm. Gründlin valmistamista sukkalangoista löytyy Ökö-tex-merkki. Merkki on kansainvälisesti käytössä oleva testaus- ja standardimerkintä. Tuotteet on testattu haittaa-aineilta eikä niistä löydy torjunta-aineita, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. 

Lisätietoa Ökö-texistä löydät mm. tästäMonet kysyy, mikä näissä langoissa maksaa, kun ennen kerän sai marketista parilla eurolla. Ehkä nämä tiedot avaavat vähän lankojen hinnan muodostumista. Laadukkaat langat, erinlaiset käsittelyt ja erilaisten valmistusprosessien kehittely vaikuttaa hintaan. Lisäksi standardimerkinnät eivät ole ilmaisia, ne vaativat paljon työtä, tarkkailua, tutkimusta, mutta kaikki meitä loppukäyttäjiä ja meidän turvallisuutta ajatellen. Lisäksi mukana on myös ajatus ympäristöystävällisyydestä. 

Oliko näistä tiedoista sinulle hyötyä? Kurkkaahan ensi kerralla vähän tarkemmin langan vyötettä, sieltä löytyvä tieto voi nyt avautua aivan uudella tavalla. Laadukkaalla ja ympäristöystävällisellä langalla valmistettu tuote on ilo pitää tai antaa lahjaksi. 


Lähteet:


Suositut tekstit