Kuinka monta silmukkaa villasukkaan?


Kuvassa Step 6, Irish Rainbow Colors 3
 Sukkalankoja on kaikenvärisiä. Yksiväristen lisäksi löytyy myös liukuvärjättyjä, osasta tulee jopa valmista kirjoneulekuviota. Lankakaupasta tarttuu matkaan kassillinen ihanuuksia ja kotona mietityttää, montako silmukkaa tarvitaan lapsenlapsen 35 -koon sukkiin...

Koska netti on täynnä valmiita silmukkamääräkarttoja, en ala keksimään pyörää uudestaan vaan tarjoan sinulle hyvät ja selkeät linkit sivuille, joista löydät varmasti tarvitsemasi tiedon saadaksesi oikean kokoiset villasukat.


Otathan huomioon, että lopputulokseen vaikuttaa silmukkamäärän lisäksi aina myös valitsemiesi puikkojen koko ja persoonallinen käsialasi. Kokeilemalla eri kokoisia puikkoja ja neulomalla enemmän, käsialakin tasoittuu. 


Sukkalankoja on pääasissa kolmea eri vahvuutta. Vahvuudet ilmoitetaan säikeisyyksinä, ohuin sukkalanka on 4-säikeistä, keskivahva 6-säikeistä ja paksuin 8-säikeistä. Luonnollisesti eri vahvuisille langoille tarvitaan myös eri määrät silmukoita ja eri kokoiset puikot. 


Mistä eroa on sukkalangalla ja villalangalla? 

Voiko sukkia tehdä mistä langasta tahansa? 

Perinteisessä villasekotteisessa sukkalangassa on yleensä sekä villaa, että keinokuitua tuomaan kestävyyttä. 
Villan osuus vaihtelee lankalaadusta ja valmistajasta riippuen 70 - 80 %. Loput on keinokuitua, yleensä polyamidia tai nylonia. 

Kevättä ja kesää kohti mentäessä valikoimiin tulee myös puuvillasekoitteisia sukkalankoja, niissä villan tilalla voidaan käyttää puuvillaa, elastaania, merinovillaa tai vaikka bambua, yleensä näiden sekoituksia, mutta silti niistäkin löytyy vahvikkeena polyamidi. 

Voit tehdä sukkia myös 100 % villasta tai merinovillasta, mutta ota tässä tapauksessa huomioon, että pohjat saattavat kulua puhki jo muutaman käytön jälkeen. Unisukiksi nämä kelpaavat hyvin. 

4-säikeinen sukkalanka

Laadukas ja hyvä ohut sukkalanka on Austermannin Step Classic
 4-säikeinen sukkalanka on ohut, 2,5 - 3 puikoilla neulottava lanka. Yleensä näiden lankojen tiheys on n. 28 - 30 s / 10 cm.

Ohuesta langasta neulotut sukat ovat hyvät saapassukat, sillä ne mahtuvat hyvin kenkään ja silti lämmittää. Myös kesää kohti mentäessa ohuen sukkalangan suosio kasvaa kovasti.

Lankasataman valikoimista löytyy ohutta sukkalankaa sekä yksivärisenä (Regia ja Austermann Step Classic) että liukuvärjättyinä (mm. MiniRaggi, Regia Arne&Carlos, Fortissima Mediterran Color).

Hyviä silmukkamääriä ohuelle sukkalangalle löytyy mm. Tekstiiliteollisuudelta. Sieltä löydät varmasti oikean silmukkamäärän joka kokoon.


6-säikeinen sukkalankaMyös Gründlilta löytyy 6-säikeisiä sukkalankoja
Keskivahva, 6-säikeinen, sukkalanka on selkeästi myydyin ja kysytyin lankavahvuus. Puikoille 3 - 4 sopiva lanka valmistuu nopeasti, on tarpeeksi paksu vilukissalle mutta silti tarpeeksi ohut mahtuakseen myös kengän sisään. Tästä vahvuudesta löytyykin laajin valikoima värejä ja vaihtoehtoja.

Keskivahvan sukkalangan tiheys on n. 23 s / 10 cm.

6 -säikeisiä sukkalankoja löytyy yksivärisinä mm. Teetee Pallas, Red Heart Crazy Wool ja liukuvärjättynä, Austermann Step 6, Regia 6-fädig, Mellanraggi, Fortissima Brooklyn Color, jne.

Näille sukkalangoille hyvä silmukkamääräkartta löytyy Tekstiiliteollisuudelta tai Kodin Kuvalehden sivuilta.

8-säikeinen sukkalankaRegia, Nautico Color
Paksuin, 8-säikeinen sukkalanka on uskollisille Novita-lankojen faneille tuttu 7 veljestä. Paksu sukkalanka on paras kotisukkina paksuutensa ansiosta. Paksuutensa johdosta, sukka valmistuu vauhdilla ja on usein aloittevien sukan neulojien suosiossa.

Paksua sukkalankaa neulotaan 3,5 - 4,5 puikoilla, tiheys on yleensä n. 20 s / 10 cm.

Yksivärisinä 8-säikeistä löytyy Teeteen Salla, josta löytyy hyvä värikartta. Lisäksi Regialta ilmestyy aika ajoin kauniita, liukuvärjättyjä paksuja sukkalankoja, kuten kuvassa näkyvä Nautico Color-sarjan kerä.

Novitalta löytyy tälle vahvuudelle kattava valikoima sukkaohjeita.

Valmiit sukat Step 6, Irish Rainbow Colors 3

 Koska kevät ja kesä lähestyy, on kaupalle saapunut myös sukkalankauutuuksia.

Gründlin uudessa Hot Socks Rubin -sukkalangassa on materiaalina superwash merinovilla, bambu sekä polyamidi. Lanka sopii erinomaisesti villaherkille, sillä lanka ei sisällä yhtään tavallista, kutittavaa villaa. Lanka on ohutta 4-säikeistä, joten puikoiksi sopii 2,5 - 3 koon puikot. Voit käyttää tälle langalle ylhäällä 4-säikeiselle langalle suositeltuja silmukkamääriä.

Gründl Hot Socks Rubin 


 Lankasatamasta löytyy lisäksi myös muutamia sukkalehtiä. Tällä hetkellä valikoimissa on muutama Novitan uusi Sukkalehti sekä Teeteen Socks on the Rocks -sukkalehti.
 Kun valitset langaksi jotain lempiväriä ja puikoiksi esim Cubics-neliskanttiset, puiset sukkapuikot, sujuu neulominen kuin tanssi!

Mikäli olet epävarma lankavalinnoissa, voit aina kysyä apua. Autan kaupalla päivittäin monenlaisissa lankaongelmissa. Löydämme varmasti sinulle sopivan langan työhön kuin työhön.

Makoisia neulontahetkiä, toivoo Katja
Suositut tekstit