Ihanat polvisukat valepalmikkovarrella + OHJE


Väriä elämään raitasukilla!


Asiakkaani Minna on taitava neulomaan sukkia. Tulee piirakkaa, olgaa, pitsivartista ja välillä omasta päästä kaikenalaista ihanaa. Ja suurin osa tietenkin polvisukan mitoissa. 

Itse olen aina vähän hätäinen. Lankakaupalle tulee paljon uusia lankoja, kaikkia pitäisi keretä vähän testaamaan ja testikappaleitakin pitäisi saada asiakkaille näytille. Eihän siinä ole aikaa polvisukkiin, lyhyet varret pitää riittää. 

Minna antoi kuitenkin vinkin erään ihanan keksimänsä polvisukan malllista. Sitä vähän muokkailin omille puikoille sopivaksi, ja siitä lähti polvisukkahuuma! Polvisukkia alkoikin tulemaan ihan vauhdilla. 

Ennne sukan teon aloittamista tärkeintä on oikeasti hyvä ja laadukas lanka, sekä hyvät välineet. Omaksi lankasuosikiksi on noussut Regian 6-säikeiset langat (neulotaan puikoilla 3-4, omat puikkokokoni tuolle langalle on 3,5). Raitalangoista löytyy superkauniita väriyhdistelmiä ja koska syksy on värien aikaa, pitää sukissakin olla loistetta!

Ja jos sinulla ei vielä ole niitä neliskanttisia puikkoja, Cubicseja, hanki ihmeessä! Niillä on niin ihana neuloa ja samaa mieltä ovat lukuisat asiakkaani. Hyvillä välineillä ei tarvitse keskittyä kuin nauttimiseen!

Regian Stripemanian raitavärit saavat sormet syyhyämään!

Tässä vähän ohjeistusta polvisukkaan,
Minnan antamilla ja Lankasataman Katjan säätämillä vinkeillä:


Tarvikkeet:
1 kerä (150 g) Regian Stripemaniaa tai muuta 6-säikeistä, laadukasta sukkalankaa 
Sukkapuikot Cubics koko 3,5 tai käsialan mukaan


Luo ihanalla langalla 16 silmukkaa  3:lle puikoille ja yhdelle puikolle 17 s. yhteensä 65 s (Kuvio on jaollinen 5:llä)

Neulo 2 kierrosta 3 o, 2 n

3 kierros: Nosta 1 s. neulomatta,  neulo seuraavat kaksi silmukkaa normaalisti oikein, Vedä nostettu silmukka kahden neulotun silmukan yli. Neulo 2 n. Toista tätä kierros loppuun. 

4 kierros: Neulo 1 o, ota langankierto, neulo 1 o, neulo 2 n. Toista näin kierros loppuun. 

5.-7. kierros. Neulo normaalisti 3 o, 2 n

Toista kierroksia 3. - 7. n. 6 cm tai haluamasi pituus. 
Tämän jälkeen neulo kaikilla silmukoilla oikeaa, kunnes varren pituus on 19 cm. 

Palmikko alkaa pian muodostua varteen. 


Neulo seuraava kierros oikeaa, mutta kavenna 1 ja 3 puikolla 2 ensimmäistä s. oikein yhteen, sekä 2 ja 4 puikolla viimeiset silmukat oikein yhteen. 

Aloita kantapään puikoilla (puikot 3 ja 4) jälleen resorin valepalmikko, neulomalla 2 n, 3o, toista yhteensä 5 krt, neulo vielä lopuksi 2 n 
(Tässä vaiheessa voit joutua siirtelemään silmukoita puikoilla, että saat palmikkoon tarvittavan määrän silmoita kuviota varten)
(muista tässä vaiheessa aloittaa ja lopettaa palmikkokuvio nurjiin silmukoihin). 

Jatka kantapään silmukoilla palmikkoa resorin ohjeen mukaisesti. 
Neulo etupuolen puikoilla 1 ja 2 oikeaa, palmikkokuvio toistuu vain kantapään silmukoilla. 

Neulottuasi palmikkoa n. 3 cm, kavenna 1 puikon alussa ja 2 puikon lopussa 2 s. oikein yhteen. Silmukkaluku vähenee jälleen kahdella. 

Parin sentin päästä voit kaventaa 3 ja 4 puikoilla palmikkokuvion ensimmäiset nurjat silmukat yhteen sekä palmikkokuvion viimeiset 2 n. yhteen. 

Tästä parin sentin päästä voit kaventaa esim 2 puikon lopussa vielä yhden silmukan. Nyt silmukkaluvun tulisi olla yhteensä 56.

Kun varren kokonaispituus on 38 cm, aloita kantapään teko 3 ja 4 puikoilla. Tarkista tässä vaiheessa, että kantapäähän tulee puolet kokonaissilmukkamäärästä, 28 s. 

Tee haluamasi kantapää ja neulo sukka sen kokoiseksi kuin haluat. 150 g kerä riittää n. 38-39 kokoiseen pitkävartiseen sukkaan (terän pituus n. 17 cm ennen kärkikavennuksia), joten jos teet sukkaa isompaan jalkaan niin varaa enemmän lankaa tai tee esim. kärki eri värillä. 
Sitten vaan neulomaan!

Näitä on jo toivottu kovasti pukinkonttiin, joten ei muuta kuin pikaisesti puikot heilumaan! :)

Regian Stripemaniaa löytyy Lankasataman verkkokaupasta www.lankasatama.fi 
Tästä linkistä suoraan Stripemaniaan 

Muistathan, että vois käyttää myös muita 6-säikeisiä sukkalankoja, niihin pääset tästä


Suositut tekstit